Route

05 Maart 2025 – 20:11 uur

Op de Dinsdagavond van de Carnaval trekt traditioneel Lichtstoet Heerlen door de straten van Heerlen.
Het evenement is voor publiek gratis toegankelijk en kunnen zich langs de langs de route opstellen om deze mooie stoet te komen bekijken.

De Lichtstoet Heerlen start vanaf de Valkenburgerweg, de route is verder als volgt:
 Kruisstraat – Coriovallumstraat – Raadhuisplein – Doctor Poelsstraat – Akerstraat – Pancratiusplein – Pancratiusstraat – Bongerd – Saroleastraat – Van der Maesenstraat
Ontbinding: Schinkelstraat – Geerstraat

Het opstellen vindt plaats in de volgende straten:
Valkenburgerweg – Euterpelaan – Apollolaan
Alle deelnemers zullen opgesteld worden op nummer :

18:30 – 19:00 Opstellen nr. 1 t/m 20
19:00 – 19:30 Opstellen nr. 21 t/m 40
19:30 – 20:00 Opstellen nr. 41 t/m 60

Wij verzoeken alle deelnemers zich te houden aan de opstel tijden, aanrijroutes en deelnemersnummer.
Info hierover staat op de deelnemersnummerbordje en de aanvullende informatie blad die bij inschrijving aan u verstrekt wordt.
Opstellen gaat op aanwijzingen van de organisatie/verkeersregelaars.

Bij onduidelijkheden graag van te voren contact opnemen met de organisatie.

Jury

De jury (bestaande uit 11 willekeurige personen) zal tussen het publiek staan.

Deelnemers

In principe kan/mag iedereen deelnemen aan deze optocht: grote wagens, kleine wagens, prinsenwagens, loopgroepen, sjpasskapellen enz… maar omdat deze optocht in de avond door Heerlen-Centrum trekt is het vereist om uw wagen/groep voorzien te hebben van licht doormiddel van lichtslangen, goedgekeurde kerstverlichting voor buiten etc. Houd uiteraard de veiligheid op de eerste plaats!

Deelnemers kunnen zich inschrijven op één van de inschrijfdagen voorafgaand aan de Carnaval. Het deelnemersnummer wordt d.m.v. een loting uitgereikt, met een maximum van 60 deelnemers. Inschrijfgeld per deelnemende groep/wagen is €10,-. Voor wagens vragen wij tevens een borg van €10,-.

De prijsuitreiking vindt plaats op de Zaterdag ná Carnaval d.m.v. een gezellige avond!

Reglement

BORG

De borg kunt u alleen tijdens de prijsuitreiking op de Zaterdag ná Carnaval vanaf 20:11 terug krijgen tegen inlevering van de kwitantie die bij inschrijving vergeven is. Zonder de kwitantie kan géén borg retour gegeven worden.

OPSTELLEN

De deelnemers zullen opgesteld worden op nummer. Volg de instructies op van de organisatie/verkeersregelaars. Alle deelnemers worden dringend verzocht zich aan de opsteltijden te houden, dit i.v.m. het op nummer zetten van de wagens.

AANRIJROUTE

Alle deelnemers krijgen bij het inschrijven te horen hoe er aangereden moet worden

MUZIEK

Tijdens het opstellen mag er op zéér zacht volume muziek gedraaid worden. Organisatie, politie & verkeersregelaars moeten zich nog verstaanbaar kunnen maken. Tijdens het opstellen wordt hier op gecontroleerd. Na twee waarschuwingen wordt de wagen verwijderd uit de Lichtstoet. Er wordt verwacht dat er tijdens de optocht uitsluitend Carnavalsmuziek ten gehore wordt gebracht. Er lopen tijdens de gehele avond Wetshandhavers van de Gemeente rond ter controle, die tevens (geld) boetes mogen uitdelen. Bij de ontbinding van de optocht dient de muziek weer op zacht volume te staan.

JURY

De jury zal tussen het publiek staan. De organisatie zal aan 11 willekeurige personen vragen te jureren, deze personen zijn dus niet betrokken bij de organisatie. Mocht u het niet eens zijn met de uitslag van de Lichtstoet, kunnen wij hier dus helaas niks aan doen. Op deze manier hopen wij een eerlijke maar vooral leuke strijd te kunnen houden. De juryrapporten zijn tijdens de prijsuitreiking in te zien door alle deelnemers. Er zijn extra punten te verdienen door uitsluitend Carnavalsmuziek te draaien. Houd hier dus rekening mee tijdens de muziekkeuze.

PRIJSUITRIJKING

De prijsuitreiking vindt plaats op de Zaterdag ná de Carnaval. Middels een gezellige feestavond worden de winnaars bekend gemaakt. Deze avond begint om 20:11 uur  Wij verwachten van iedere deelnemende groep dat een aantal personen aanwezig zullen zijn. Bent u niet aanwezig, maar wel in de prijzen gevallen, dan wordt de gewonnen prijs gehalveerd.

Like Lichtstoet Heerlen op Facebook voor het laatste nieuws!