Historie

C.V. Der Neu Generasie onder leiding van Ronald Strolenberg samen met Frits Pelt wilde iets doen ter ere van het 1 x 11 jarig bestaan van de Sjwahilis. Het idee van een “Truuktoch” kwam eruit.
Het moest een evenement worden wat de mensen op de Carnavalsdinsdag weer terug de stad in moest krijgen zodat ze ook de abdicatie van de stads prins konden meemaken. Tot nu toe was er weinig te doen op Dinsdag in de stad. De mensen van Heerlen gingen naar het Klonentrekken in Kerkrade of naar het Sjpasskapelletreffe in Maastricht.
Het moest de terug tocht worden van Carnavalswagens voordat ze weer de stalling ingingen voor een jaar. Zo ook de naam : “Truuktoch”.

In 1997 was dan ook de eerste Truuktoch. Het publiek kon de wagens nog een laatste keer zien, maar nu verlicht. Het werd een uniek evenement in Parkstad en het publiek kwam ook terug naar de stad op Dinsdag. Het doel was bereikt.

In het begin was er wel wat verwarring over de naam. Velen dachten dat het om trucks ging (grote auto’s). Maar het was toch echt een verlichte Carnavals optocht.

In 2003 kreeg Der Neu Generasie hulp van C.C. 2000, een redelijk nieuwe Carnavals vereniging (onder leiding van Maurice Gielis). Een leuke samenwerking tussen 2 verenigingen. Een jaar later werd de fakkel van de Truuktoch volledig aan hun overgedragen.

In 2005 veranderde de vereniging hun naam in C.V. De Lichtvegers en doopte de Truuktoch om in : Lichtstoet Heerlen. Maar behalve de naam is er niets veranderd. Het is nog steeds een verlichte Carnavals optocht die door het centrum van Heerlen trekt op de Carnavals Dinsdagavond.

De Lichtstoet is nog steeds uniek. Het evenement is wel wat gegroeid in de laatste jaren en telde in het jubileumjaar 2015 maar liefst 59 deelnemers. De optocht bestaat niet meer alleen uit wagens maar ook uit groepen en einzelgängers. De deelnemers komen uit heel Zuid Limburg : Landgraaf, Ubachsberg, Ransdaal, Eys, Vijlen, Schimmert, Hulsberg, Kerkrade, Mechelen, Bocholtz, Brunssum, Voerendaal, Sittard, Slenaken, Wylre, Heerlen en Kelmis (België). Ook trekt de optocht steeds meer bezoekers.

Ook dit jaar is de Organisatie van de Lichtstoet Heerlen weer druk bezig om voor iedereen een prachtige optocht te realiseren en wil dan ook deelnemers uit heel Limburg, maar vooral uit Heerlen, oproepen om zich in te schijven en hun wagen of groep, uiteraard verlicht, vol trots en plezier aan het Heerlense publiek te laten zien.

Vrijwilligers

Dankzij onze vrijwilligers kunnen wij ieder jaar de Lichtstoet Heerlen neerzetten zoals deze nu is, bedankt!                                                                                                                                                                                                     
   Wij bedanken : Gerard Dreessen – Nathalie van Hout – Noa van Hout – Patrick Thehu – Marcel Westerman 

Like Lichtstoet Heerlen op Facebook voor het laatste nieuws!