Toekomst Lichtstoet Heerlen op losse schroeven

– Januari 2024  –

Wat begon in 1997 als de ‘truuktoch’ en vanaf 2005 bekend staat als ‘Lichtstoet Heerlen’, zou wel eens ten einde kunnen komen. Dit jaar is de 17de editie. Het had de 19de kunnen zijn, maar door corona zijn er 2 edities niet door kunnen gaan. En mede hierdoor is het steeds moeilijker geworden om de organisatie rond te krijgen.

“Het is niet zo dat we niet meer willen, maar het lukt bijna niet meer”, zijn de woorden van een van de organisatoren.

“Veel van de sponsoren hebben grote klappen gehad door corona. Dus deze moeten wij helaas gaan missen. Maar het is over het algemeen altijd al moeilijk geweest voor de organisatie om sponsoren te vinden. Wij zijn maar een heel klein groepje en hebben weinig tot geen persoonlijke connecties met bedrijven. Bedrijven krijgen dagelijks meerdere sponsorverzoeken en moeten keuzes maken. En helaas zijn wij meestal niet de gelukkige. Als ze de Carnaval sponsoren, kiezen ze vaak voor de grote ‘bekendere’ verenigingen. Dat is een antwoord wat we regelmatig krijgen.”

En dat is wat Lichtstoet Heerlen waarschijnlijk de das om gaat doen : het financiële plaatje rond krijgen.

“Gelukkig krijgen we echt alle medewerking van de Gemeente Heerlen. Deze helpen waar het kan bij het meedenken en nemen grote kostenposten voor hun rekening”. Maar dat is helaas niet voldoende.

Zo wordt er elk jaar een feestavond gehouden, de zaterdag na Carnaval, waar ook de prijsuitreiking is. Of deze dit jaar nog door kan gaan, is de grote vraag. De kosten om deze avond te organiseren is verviervoudigd! Waren er vroeger 2 of 3 artiesten die deze avond opleukte, is dat de laatste jaren nog maar één. En dit jaar helemaal geen. Het is niet meer te betalen. Ook een goedkopere DJ vinden is een hele klus. En de gebruikelijke loterij met gesponsorde prijzen, levert steeds minder prijzen en dus ook minder opbrengsten op. “Hoe leuk wij de avond zelf ook vinden, het gaat niet langer meer. Dat geld kunnen we beter in de Lichtstoet zelf steken. Aan onderdelen die noodzakelijk zijn voor de veiligheid bijvoorbeeld. Hoe leuk het ook is om op zo’n avond de deelnemers persoonlijk te ontmoeten en gezellig na te praten. Te horen hoe hun het ervaren hebben. De verhalen die het voor ons vaak de moeite waard maakt om het jaar erna er weer vol voor te gaan.

Maar dat ‘vol ervoor gaan’ wordt steeds zwaarder. We zitten regelmatig met een zwaar hoofd te dubben wat we moeten doen. Er gaat zoveel tijd en energie inzitten. Wat in het verleden beloont werd. Maar nu steeds vaker negatief is. En ons soms een traantje laat wegpinken. Omdat we ons kindje langzaam zien wegzakken. We stoppen nu zoveel energie in het regelen en zoeken naar oplossingen dat we geen tijd meer hebben voor de leukere dingen, zoals de facebook pagina bijhouden.”

Of het nu het einde is? “Dit jaar nog niet. Het is de 20ste keer dat wij in de organisatie zitten. We willen nog minimaal een keer knallen. Ook  voor onze 2 kinderen die sinds een paar jaar ook meehelpen. Deze Lichtstoet zou later van hun gaan worden. En dat hopen we nog steeds. Daarom dat we dit jaar er wat privé geld instoppen om het allemaal rond te krijgen. En dan hopen op betere tijden. Dat we het wel weer rond gaan krijgen.”

Maar of dit gaat lukken? De kosten stijgen enorm. Alles wordt duurder, veel duurder. En steeds minder sponsoren om dit alles te bekostigen.

“Geniet er dit jaar extra van, want of er nog een 18de editie komt weet ik niet zeker. En dat doet ons pijn in ons hart.”

Laat ons wel even een woord van dank uitspreken naar alle mensen en bedrijven die ons een warm hart toedragen (en vele al meerdere jaren) . Sponsoren waar we jaar in, jaar uit weer op kunnen rekenen. Club van 11 leden, die ons elk jaar steunen. Zonder jullie was de Lichtstoet sowieso niet mogelijk! En zorgen ervoor dat er ook dit jaar weer een Lichtstoet te zien zal zijn. Onze dank is enorm groot hiervoor! Hopelijk mogen wij ook in de toekomst deze steun van jullie ontvangen en kunnen we dit SAMEN blijven mogelijk maken.

Like Lichtstoet Heerlen op Facebook voor het laatste nieuws!